Skip to main content

Καταρχάς εννοείται ότι είμαστε υπέρ της εισήγησης. Και όσες φορές μπήκε το θέμα τώρα στη δική μας θητεία, σε κάποιες αντεγκλήσεις σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο ή το ΦΠΑ, η επικεφαλής της παράταξής μας πάντα ζητούσε να προωθήσετε το ζήτημα και θα είμαστε υπέρ.

Η συμφωνία στο ΕΚΟΦΙΝ αναφέρεται και στο ΦΠΑ των νησιών. Όχι μόνο ότι τα κράτη μπορούν να βάζουν όποιους συντελεστές θέλουν, αλλά αναφέρεται ιδιαίτερα σε μειωμένο ΦΠΑ των νησιών. Αυτό όμως γιατί δεν ίσχυσε μέχρι τώρα, αφού ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2021 και από το 2022 όπως λέτε υπάρχει η οδηγία. Όλο αυτό το διάστημα μέχρι το 2025 που μπήκε ως όριο, δεν το εφάρμοσαν οι δύο κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενες το στενό δημοσιονομικό χώρο. Αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο, θα το κάνουμε, θα δούμε πότε. Αυτό που πρέπει να ζητήσουμε εμείς καταρχήν, είναι να απεγκλωβιστεί από αυτό το θέμα του χώρου. Δηλαδή άσχετα με το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει, σταθερά και πάντα να ισχύουν αυτοί οι μειωμένοι συντελεστές.

Τώρα επ’ ευκαιρία που λέμε για το δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο επικαλείτο η κυβέρνηση σαν δικαιολογία πέρυσι, πρόπερσι, και με την ευκαιρία της αναφοράς σας στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σκέπτομαι: Εάν σήμερα, εάν το 2023 και το 2024 ή δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας το πει και το 2025, έχουμε στενότητα δημοσιονομικού χώρου, φανταστείτε τι στενότητα υπήρχε το 2015 και το 2016. Επειδή τότε στήριζα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήμουνα στρατευμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, μας κολακεύει αυτό που λέτε ότι η ιστορία της Ελλάδας ξεκινάει με το ΣΥΡΙΖΑ. Πριν το 2015 δεν υπήρχε τίποτα, δεν είχε συμβεί τίποτα στην Ελλάδα, ήταν πολιτικό κενό; Τουλάχιστον κάποια προϊστορία θα είχαμε!

Κάποιοι καθιέρωσαν τους μειωμένους συντελεστές, αλλά οι ίδιοι οδηγήσανε την χώρα στη χρεοκοπία. Ξεχνάμε λοιπόν ότι είχαμε την χρεοκοπία, ξεχνάμε ότι είχαμε τα δύο μνημόνια; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήδη δεσμευμένη από τα δύο μνημόνια και από ανειλημμένες υποχρεώσεις. Υπήρχε το email Χαρδούβελη για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης. Στο κείμενο του email αναφερόταν ρητά η αναθεώρηση των συντελεστών του ΦΠΑ των νησιών.

Κάτι άλλο που θέλω να πω, επειδή έγινε μια συζήτηση. Τα μεταφορικά τον καιρό του μειωμένου ΦΠΑ ήταν πάντα στον υψηλό συντελεστή. Μόνο τα μεταφορικά εντός των Κυκλάδων ήταν στο χαμηλό συντελεστή. Αυτά που ερχόταν από Αθήνα ήταν πάντα στο μεγάλο συντελεστή. Οπότε τώρα μπορούμε να ζητήσουμε και αυτό, δηλαδή ο ΦΠΑ των μεταφορικών να ενταχθεί στο μειωμένο.

Τώρα για το μεταφορικό ισοδύναμο κύριε Αντιπεριφερειάρχη, δεν είναι μόνο το εισιτήριο των επιβατών που δεν είναι καθημερινό. Είναι και το μεγάλο ποσοστό του κόστους των μεταφορικών, που επιδοτούνται από το μεταφορικό ισοδύναμο και το οποίο έχει τώρα δηλαδή 2-3 χρόνια να πληρωθεί. Εάν γινόταν η επιδότηση αυτά τα τελευταία χρόνια, γιατί ένα μεγάλο μέρος στο κόστος των τροφίμων και όλων των άλλων υλικών είναι τα μεταφορικά, θα είχαμε πολύ φθηνότερα μεταφορικά. Δηλαδή έλυνε αρκετά προβλήματα κόστους ζωής το μεταφορικό ισοδύναμο. Ποτέ δεν είπε τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους νησιώτες ότι σας φέρνω το μεταφορικό ισοδύναμο σαν αντιστάθμισμα του ΦΠΑ που καταργήθηκε. Ήταν ένα αίτημα που υπήρχε από παλιά στο πρόγραμμα για την νησιωτικότητα και μπόρεσε πείθοντας τους θεσμούς να το εφαρμόσει.

Μετά την ομιλία του κ. Περιφερειάρχη, προβληματίζομαι γύρω από ένα ερώτημα που μου γεννιέται. Παραδέχομαι ότι έστω κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε. Μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, να αυξήσει συνολικά το ΦΠΑ ή κάποιο άλλο φόρο ή να κάνει κάποια άλλη περικοπή. Αλλά το ερώτημα που μου γεννιέται και θα το απαντήσω μόνος μου, για να μη σας βάλω στον κόπο, είναι: αν η παράταξή σας, κύριε Περιφερειάρχη δεν είχε χρεοκοπήσει την Ελλάδα θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον μειωμένο ΦΠΑ;

Απαντώ όχι στο ερώτημα που έθεσα και ψηφίζω ναι στην εισήγηση.

 

Και τώρα που το ξανασκέπτομαι μετά τη συνεδρίαση, αν δεν είχανε χρεοκοπήσει την Ελλάδα, θα έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση για να διαχειριστεί την χρεοκοπία και να αναγκαστεί να καταργήσει τον μειωμένο ΦΠΑ; Πάλι η απάντηση είναι όχι!!

Αφήστε το σχόλιο σας