Skip to main content

Στις 2/11/22 έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Γυρισμός» των 15 Κυκλαδικών αντικειμένων, που αποτελούν μέρος της παράνομης συλλογής του Leonard Stern. Διακινήθηκαν εσωτερικά από το ίδρυμα Stern – Γουλανδρή των Η.Π.Α., στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Γουλανδρή) στην Αθήνα. Για πρώτη φορά έγινε εγκαίνια αρχαιολογικής έκθεσης, σαν ιδιωτικό πάρτι, με παρουσία ΜΑΤ, χωρίς συνέντευξη τύπου, χωρίς το όνομα του επιστημονικού υπεύθυνου, χωρίς ιστορικό και πιστοποιητικό προέλευσης – αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων.
Είναι το δεύτερο μέρος του έργου της νομιμοποίησης της παρανομής συλλογής του Stern, με τον νόμο της Βουλής, που ψηφίστηκε μέσα σε κλίμα έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και πολλών συλλογικοτήτων. Προχώρησαν, αν και από τότε ως σήμερα, αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστο ένα ειδώλιο προέρχεται από συναλλαγές μεταξύ αρχαιοκάπηλων και πέντε ειδώλια είναι ταυτοποιημένα με αντίστοιχα λαθρανασκαφών στην Κέρο.
Με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια και την ομιλία του, συμπύκνωσε και ανέδειξε την πολιτική της Ν.Δ. για τον πολιτισμό και τον κλεμμένο αρχαιολογικό πλούτο που βρίσκεται φυλακισμένος στις συλλογές του εξωτερικού.

Ο Πρωθυπουργός ομολόγησε ότι είχε επισκεφθεί την οικία του μεγαλο-αρχαιοκάπηλου στην Νέα Υόρκη, όπου ο Stern του επέδειξε τα κλεμμένα Κυκλαδικά αντικείμενα. Αλλά ποιος αρχαιοκάπηλος βάζει στο σπίτι του τον οποιοδήποτε και του δείχνει τα κλεμμένα; Όταν μάλιστα ο επισκέπτης έχει θεσμικό ρόλο και συνταγματική υποχρέωση να τον καταγγείλει στη γειτονική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Εμπιστοσύνη έχουν μεταξύ τους μόνο οι αρχαιοκάπηλοι (όχι κατ’ ανάγκη έμποροι, αλλά και νομιμοποιητές της παράνομης εμπορίας). Η δις αναφορά στην επίσκεψη είναι μια κυνική ομολογία εγκληματικής παράληψης, καθαρής παρανομίας, που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τη συνειδητή συμμετοχή του στο σχεδιασμό και υλοποίηση της συμφωνίας.
Μάθαμε επίσης από τον άριστο Πρωθυπουργό ότι το λίκνο του Κυκλαδικού πολιτισμού είναι το Μουσείο Γουλανδρή και δευτερευόντως τα νησιά των Κυκλάδων. Πρόκειται όμως για το λίκνο που εξέθρεψε την αρχαιοκαπηλία στις Κυκλάδες, που έδινε τα οικονομικά κίνητρα στους νησιώτες να κάνουν λαθρανασκαφές, που νομιμοποίησε στη συνείδηση ​​των φτωχών την αρχαιοκαπηλία, που ακολουθούσε μια κούρσα ανταγωνισμού με ξένους εμπόρους κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού μας. από την επιστήμη ένα πολύτιμο υλικό. Κουβέντα βέβαια για τη δημόσια μουσική και τη δουλειά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Για το πρώτο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού (στη νησίδα μουσείων στο κάστρο της Νάξου) που δημιουργείται με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του ΥΠΠΟΑ, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Ν. Αιγαίου, με σκοπό να στεγάσει και να αναδείξει τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.
Ο Πρωθυπουργός επικαλούμενος «την ευρηματικότητα επιλογών σχετικά με την επιστροφή των αρχαιοτήτων» ξεκαθάρισε την πολιτική του ως ένα μοντέλο συναλλαγής με τους παρανόμους συλλέκτες. Μοντέλο δύο σταδίων: πρώτος εικονικός δανεισμός και μετά σε βάθος ιστορικού χρόνου επιστροφή σε ιδιωτική μουσεία. Επικαλείται τα επιχειρήματα των μουσείων του εξωτερικού, πως θα δει τις αρχαίες εκατοντάδες μάτια που κάποτε μπορούν να κάνουν την Ελλάδα, με αυτό για τον τουρισμό.
Είναι ένα δουλικό μοντέλο που υποσκάπτει την πάγια εθνική πολιτική για τον επαναπατρισμό, με διεκδικήσεις στη βάση διεθνών συμβάσεων. Το Μοντέλο που ετοιμάζεται να ξεκινήσει για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Από σήμερα μπορούμε να ολοκληρώσουμε το Μουσείο Γουλανδρή και να διαπιστώσουμε «Ιδίοις όμμασι» την κατάληξη του πολιτιστικού μας πλούτου, των θεμελίων του πρώτου πολιτισμού της θάλασσας, του Κυκλαδικού Πολιτισμού.
Επειδή η απάντηση στον τίτλο του άρθρου «Ποιον βάζει στο σπίτι του ο αρχαιοκάπηλος Leonard Stern;» είναι: Αυτόν που εμπιστεύεται απόλυτα, που μιλά τη γλώσσα του και κάνει συμφωνίες μαζί του, γίνεται ακόμα πιο αναγκαία η αλλαγή της κυβέρνησης, με μια νέα πανδημοκρατική που θα υπερασπίζεται τις ρίζες του πολιτισμού μας, θα διασφαλίζει τον πολιτισμό ως καθολικό δικαίωμα και σαν ζωή. παράδοση, ως αναπτυξιακό πυλώνα με όρους ισότητας, σεβασμούς στο παρελθόν και βιωσιμότητας για το μέλλον.

Αφήστε το σχόλιο σας