Δεν δημοσιεύθηκε σε τοπική εφημερίδα στις 20-03-2021
Το Σαββατοκύριακο 27-28/2/2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με 159 αντιπροσώπους των τοπικών οργανώσεων μελών των Κυκλάδων. Υπήρξε το κορύφωμα μιας πολιτικής διαδικασίας που ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2020 με διαδοχικές πολλαπλές διαδικτυακές συνελεύσεις, με την παρουσία κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., του βουλευτή Ν. Συρμαλένιου, όπου αναλύθηκαν ο απολογισμός της Κεντρικής Επιτροπής και η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ο τοπικός και νομαρχιακός απολογισμός. Ήταν μια πλούσια πολιτική δημοκρατική συμμετοχική ιδεολογική διαδικασία.
Στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη συζητήθηκε η αποτίμηση της δράσης μας σε μια κρίσιμη περίοδο (2016-2021), με σκοπό τη μεταβίβαση της εμπειρίας που αποκτήθηκε στους νεότερους, εμπειρία πολύ χρήσιμη για την επόμενη αντιπολιτευτική περίοδο και για τη δεύτερη διακυβέρνηση της Αριστεράς. Επίσης συζητήθηκε ο πολιτικός σχεδιασμός της επόμενης περιόδου, ο καθορισμός της προγραμματικής στρατηγικής, για την επόμενη μέρα στις Κυκλάδες.
Η πανδημία και το μέλλον των Κυκλάδων.
Η οικονομία στις Κυκλάδων, έχε στηριχτεί αποκλειστικά πάνω στο τουρισμό, γι αυτό υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία. Το ίδιο πλήγμα υπέστη η κοινωνία και η εργασία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την κακή και εμμονική διαχείριση της πανδημίας κατά των μικρομεσαίων και εργαζομένων όξυνε τα προβλήματα στις Κυκλάδες.
Όμως η κρίση της πανδημίας συνδέεται με την κρίση των οικοσυστημάτων και κατά συνέπεια με την κλιματική κρίση η οποία είναι ήδη παρούσα στις Κυκλάδες. Από την άλλη οι παγκόσμιες συμφωνίες (Παρίσι, ΟΗΕ) μας επιβάλουν την αλλαγή πορείας με τα μέτρα αποκλιμάκωσης της κρίσης. Τα εμβληματικά ορόσημα είναι το 2030 και 2050 με την κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Η πράσινη μετάβαση που επιβάλουν οι συμφωνίες είναι πλέον μονόδρομος! Μονόδρομος και για τις Κυκλάδες!
Η επόμενη μέρα στις Κυκλάδες.
Η κοινωνία των Κυκλάδων πρέπει να σχεδιάσει το μέλλον της, την επόμενη μέρα μετά την Πανδημία. Η επόμενη μέρα στις Κυκλάδες θα καθορισθεί από τις δυνατότητες αντιμετώπισής του εκρηκτικού μίγματος της κρίσης πανδημίας, της οικονομικής, της κλιματικής, της κρίσης της εργασίας και της δημοκρατίας, των χαρακτηριστικών της οικονομίας των Κυκλάδων.
Το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο των Κυκλάδων που στηρίζεται στο μαζικό τουρισμό πρέπει να αλλάξει με ένα άλλο βιώσιμο, δίκαιο, ισόρροπο, που θα αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση και τους κινδύνους της, τις νέες ανισότητες, ένα μοντέλο συμβατό με τη κλίμακα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα ιστορικά – φυσικά χαρακτηριστικά των Κυκλάδων.
Στο μονόδρομο της πράσινης μετάβασης, θα μεταφερθεί η πολιτική σύγκρουση κοινωνίας με τον νεοφιλευθερισμό. Είναι μια μάχη που δίνεται ήδη στις Κυκλάδες με την αντίσταση στην εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων. Εάν δεν παρέμβουμε οργανωμένα και μαζικά θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΑΠΕ, που θα καθορίσουν τους όρους μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα. Το αποτέλεσμα θα είναι να μεταμορφωθούν τα νησιά σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ή μπαταρίες αποθήκευσης, καταστρέφοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ των νησιών, να αντέξουν στη πίεση των αγορών.
Η πράσινη μετάβαση είναι δεδομένη. Η κοινωνία πρέπει να θέσει τους όρους της πράσινης μετάβασης στις Κυκλάδες, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διαμορφώσει το στρατηγικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα στις Κυκλάδες, συνδυάζοντας τις προγραμματικές του θέσεις για την Κοινωνική Συμφωνία για την Πράσινη Μετάβαση με τις θέσεις του 15ο περιφερειακού συνέδριου παραγωγικής ανασυγκρότησης των Κυκλάδων (2018).
Η απάντησή μας στην πράσινη μετάβαση των αγορών είναι το πρότυπο της Συν-Κυκλαδικής ανάπτυξης, με κοινωνικούς, συμμετοχικούς, δημοκρατικούς ενεργειακούς όρους, με διασφάλιση της εργασίας και των δικαιωμάτων, με μείωση των ανισοτήτων. Στις Κυκλάδες πρέπει να αναδείξουμε την τοπικότητα ως στοιχείο της Πράσινης Μετάβασης με συμμετοχή στη διαβούλευση και στη λήψη αποφάσεων όλων των κοινωνικών ομάδων και των θεσμών κάθε νησιού, με δημοκρατία και αλληλεγγύη.
Η «Κοινωνική Συμφωνία για την Πράσινη Μετάβαση» στις Κυκλάδες.
Η Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία θα είναι ένα ρεαλιστικό όραμα με ριζοσπαστικές, προωθημένες προτάσεις για τις υποδομές και λειτουργία της Υγείας, της Παιδείας, των δημόσιων αγαθών. Με ένα νέο πράσινο πρότυπο τουρισμού που θα ενσωματώνει την παραγωγική πολιτιστική, περιβαλλοντική ταυτότητα των Κυκλάδων. Με τον οικολογικό ριζικό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα. Με δημόσιο φορέα υβριδικής ακτοπλοΐας, αναβάθμιση του Μ.Ι. και σύνδεση με το αποτύπωμα των μεταφερόμενων προϊόντων. Με τον κόσμο εργασίας στο επίκεντρο του οικολογικού παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας. Με βιώσιμες μορφές παραγωγής και διανομής ενέργειας στη βάση της τοπικότητας και της αρχής της επικουρικότητας. Με ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίκαιη φορολογία, καινοτομία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, κοινωνική οικονομία, διανησιακών συνεργειών, ενεργειακών κοινοτήτων. Με πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία. Με πλούσια ψηφιακή και φυσική παρουσία του κράτους στα νησιά, με νέους θεσμούς δημοκρατίας, ελέγχου, διαφάνειας, λογοδοσίας. Με προστασία από τη κλιματική αλλαγή και ήπια αξιοποίηση του πολιτιστικού και οικολογικού αποθέματος. Με χωροταξικό σχεδιασμό, με πράσινη διαχείριση των πόρων.
Ο προσυνεδριακός διάλογος, για το σχέδιο προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., θα εμβαθύνει τις θέσεις μας, ώστε να αποτελέσουν μια συγκροτημένη στρατηγική για τις Κυκλάδες, δηλαδή τη Κοινωνική Συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με τους Κυκλαδίτες.