Η περίληψη γράφτηκε για να διευκολυνθεί η ανάλυση της διακήρυξης στις ΟΜ των Κυκλάδων.
Το κείμενο απαντάει βασικά σε 2 ερωτήματα: ΠΟΙΟΙ & ΓΙΑΤΙ; (ακολουθεί σύνοψη του κειμένου)
Α. ΠΟΙΟΙ – Σε ποιους απευθυνόμαστε;
Στην πορεία προς το 3ο συνέδριο τομής και ανασυγκρότησης απευθυνόμαστε σε όσες και όσους:
- πιστεύουμε στις αξίες της ελευθερίας, της κοινωνικής προόδου, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
- οραματιζόμαστε μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αγωνιούμε για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
- στεκόμαστε απέναντι στην ιδιοτέλεια, στον ακραίο ατομισμό και ανταγωνισμό, στην περιθωριοποίηση των ευάλωτων κομματιών της κοινωνίας, των γυναικών, και των νέων
- αντισταθήκαμε στις συνέπειες της κρίσης και τις πολιτικές λιτότητας, στην υποβάθμιση του κόσμου της εργασίας, του δημοσίου χώρου, των γειτονιών μας, των σχολείων και νοσοκομείων μας
- παλέψαμε να μετατρέψουμε αυτές τις αντιστάσεις σε εφαρμόσιμες πολιτικές, με επιτυχίες και αποτυχίες και συνεχίζουμε να παλεύουμε για ένα άλλο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό μοντέλο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
- εμπνεόμαστε από τους μεγάλους αγώνες του χθες και τις ιστορικές παρακαταθήκες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση.
- εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στο τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81.
- διαμορφώσαμε τη πολιτική μας συνείδηση στα κινήματα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, στη Γένοβα και το Κοινωνικό φόρουμ, στους αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα των μνημονίων και στις κινητοποιήσεις για τη προστασία του περιβάλλοντος ενάντια στη κλιματική αλλαγή.
- συναντηθήκαμε πρόσφατα στους εκλογικούς αγώνες της Προοδευτικής Συμμαχίας και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όλα τα πολύμορφα προοδευτικά κοινωνικά κινήματα.
- υπερασπιζόμαστε ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες με διαφορετικές παραδόσεις: -αριστερούς, -σοσιαλιστές, -αγωνιστές και αγωνίστριες του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, -προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες του κέντρου
Β. ΓΙΑΤΙ, στη συνέχεια, για ποιους λόγους, η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί σήμερα την μόνη επιλογή για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη.
- ΕΠΕΙΔΗ η Αριστερά αποτελεί και αποτελούσε πάντα δύναμη προοδευτικής αλλαγής. Η Ελλάδα, ο λαός, οι κοινωνικές δυνάμεις της αλλαγής, είδαν και βλέπουν (με την Αριστερά διαχρονικά και τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα) τους αγώνες τους να δίνουν καρπούς.
- ΕΠΕΙΔΗ μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη, προοδευτική, κοινωνική πλειοψηφία με στόχο μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, σε μια ιστορική συγκυρία, που ο παγκόσμιος καπιταλισμός, στην πιο επιθετική, παγκοσμιοποιημένη, νεοφιλελεύθερη, απάνθρωπη μορφή του, θέλει να εμφανίζεται ως επιστέγασμα του ανθρώπινου πολιτισμού.
- ΕΠΕΙΔΗ πρέπει να αντισταθούμε στο σύστημα που ορίζει τα πάντα με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Σήμερα, έχουμε την ευθύνη να οραματιστούμε, να προβληματιστούμε, να ενωθούμε, και να παλέψουμε για έναν άλλο κόσμο. Για έναν κόσμο με σοσιαλισμό, με δημοκρατία και ελευθερία.
- ΕΠΕΙΔΗ αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, να αγωνιστούμε για την προστασία του κλίματος και των φυσικών πόρων, καθώς και για την κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
- ΕΠΕΙΔΗ εξακολουθούμε να προωθούμε εκείνες τις πολιτικές που σκοπό έχουν τη συνεχή μείωση των ανισοτήτων και την αλλαγή του κοινωνικού συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των εργαζομένων, την συνεχή μεταφορά πόρων από το κεφάλαιο στην εργασία και στον συνεχή δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους.
Η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων σκιαγραφεί σήμερα τη βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να επιστρέψουμε στο μοντέλο που γέννησε την χρεοκοπία. Σε ένα μοντέλο αυταρχικό, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, με καμία πρόνοια για το περιβάλλον. Σε ένα μοντέλο αδιαφάνειας και συναλλαγής.
Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί την τάση μιας νέας αυταρχικής δεξιάς που ενσωματώνει στο εσωτερικό της εθνικιστικά στοιχεία. Η στενή σχέση της με το παρασιτικό κεφάλαιο, η επιστροφή σε πρακτικές διαπλοκής, ο αυταρχισμός στον τρόπο άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας, πιστοποιούν ότι η παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος, που τόσο κόστισε στη χώρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
- ΕΠΕΙΔΗ έχουμε ως στόχο μια οικονομία που στηρίζεται στην γνώση, στην έρευνα και στην καινοτομία, που δημιουργεί όχι μόνο περισσότερες αλλά και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας. Θέσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη δικαιώματα.
- ΕΠΕΙΔΗ μπορούμε να εκφράσουμε, να γίνουμε μέρος του παγκόσμιου κινήματος για την κλιματική κρίση, το οποίο συνδυάζει την κοινωνική και την διαγενεακή δικαιοσύνη με την προστασία του πλανήτη και της ζωής. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ διεξάγεται μια σημαντική συζήτηση για την ανάγκη μιας Νέας Πράσινης Συμφωνίας (νέο New Deal).
- ΕΠΕΙΔΗ μια άλλη Ελλάδα σημαίνει και μια πιο δημοκρατική Ελλάδα. Με ένα σύγχρονο πλαίσιο για την κατοχύρωση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση της ανησυχητικής επίθεσης στα δικαιώματα των γυναικών. Για την καταπολέμηση του σεξισμού. Για μια κοινωνία ισότητας, χωρίς αποκλεισμούς και αόρατους ανθρώπους, που περνάει μέσα από μια σύγχρονη πολιτική ένταξης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
- ΕΠΕΙΔΗ η συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί μια στρατηγική ήττα του εθνικισμού και ένα σημαντικό βήμα για την σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια.
- ΕΠΕΙΔΗ οι πολιτικές μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το όραμα για μια κοινωνία με σοσιαλισμό, δημοκρατία και ελευθερία. Το αίτημα του σοσιαλισμού δεν περιγράφει ούτε μια ουτοπία, ούτε ένα καθεστώς. Αποτελεί μια απελευθερωτική διαδικασία. Μια διαδικασία που προφανώς θα περιλαμβάνει και πισωγυρίσματα, αλλά ποτέ δεν θα παίρνει τα μάτια από τον στόχο για μια κοινωνία που η παραγωγή θα οργανώνεται δημοκρατικά, με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος.
- ΕΠΕΙΔΗ οι αιτίες που γέννησαν την κρίση είναι ακόμα εδώ. Τεράστια ισχύς συγκεντρώνεται στα χέρια μικρών ομάδων. οικονομικά και πολιτικά ισχυρών, έξω από κάθε δημοκρατικό έλεγχο. Σειρά περιφερειακών πολεμικών συγκρούσεων προκαλούν ανυπολόγιστες ανθρώπινες και υλικές καταστροφές και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε γενικευμένες συγκρούσεις.
Η άνοδος νέων κέντρων οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος, όπως η Κίνα, επιφέρουν ανακατατάξεις που δεν είναι πάντα ομαλές.
Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτείων υπό τον πρόεδρο Τραμπ κατέστη παντελώς μη προβλέψιμη, γεγονός που αποτέλεσε πρόσθετο αποσταθεροποιητικό παράγοντα. (Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η πολιτική των ΗΠΑ υπό τον νέο Πρόεδρο Μπάιντεν)
Η ευρωπαϊκή οικονομία αγκομαχά, οι κοινωνικές ανισότητες, η ανασφάλεια, η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η υψηλή ανεργία στον Νότο, πλήττουν καίρια το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί μέσω της γραφειοκρατίας της όλο και περισσότερο μακριά από τους πολίτες και τον δημοκρατικό έλεγχο. (Στο πεδίο της πανδημίας, θετικές αποφάσεις που ελήφθησαν, δεν έχουν αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και οικονομία με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ)
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ακροδεξιά συμμετέχει στην κυβερνητική εξουσία, σε άλλες την πλησιάζει απειλητικά, ενώ σε όλες επηρεάζει την πολιτική ατζέντα, ιδιαίτερα των συντηρητικών δυνάμεων. Το γεγονός ότι κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού στρέφονται σε συντηρητική και αυταρχική κατεύθυνση συνιστά και ευθύνη των κομματικών σχηματισμών της Αριστεράς, επιτείνοντας την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Γιατί πολλές φορές απομακρύνθηκαν από τα συγκεκριμένα στρώματα, γιατί δεν έγιναν η φωνή τους, γιατί δεν έδωσαν μια διαφορετική διέξοδο ή ακόμα χειρότερα ταυτίστηκαν με την διαχείριση των σημερινών αδιεξόδων.
- ΕΠΕΙΔΗ στοιχείο της κρίσης αποτέλεσε και η κρίση των πολιτικών κομμάτων. Επικράτησε μια διαρκής τάση απαξίωσης, απομαζικοποίησης των πολιτικών οργανώσεων και υποχώρησης συνολικά της συμμετοχής στα κοινά. Οι μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες και οι ανατροπές των τελευταίων χρόνων επαναφέρουν όμως διαρκώς το ζήτημα της πολιτικής οργάνωσης. Αν μείνουμε μόνοι είμαστε ευκολότερος στόχος. Όταν ενωθούμε, όταν οργανωθούμε τα πράγματα είναι δύσκολα για όσους θέλουν να λειτουργούν αντιδημοκρατικά και με αδιαφάνεια.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σ’ ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που πρέπει να αλλάξει και αυτό. Να αλλάξει όπως κάθε πολιτικός οργανισμός που επιθυμεί να αποτελεί ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου. Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή.
Για να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες της εποχής μας χρειαζόμαστε έναν πολιτικό φορέα ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς, ανήσυχους πολίτες, ανοιχτό στις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον από την αλλαγή του οικονομικού, κοινωνικού και κρατικού μοντέλου, ανοιχτό στις δημιουργικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες της κοινωνίας, ανοιχτό στην κοινωνική κριτική και σε όσα αυτή παράγει τόσο σε επίπεδο πρακτικής όσο και θεωρίας.
Χρειαζόμαστε έναν φορέα πραγματικά δημοκρατικό. Που λειτουργεί συλλογικά, δρα με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας αλλά σέβεται και προστατεύει τις μειοψηφίες. Λειτουργεί πλουραλιστικά, και είναι ανοιχτός στην ύπαρξη ιδεολογικών και ιστορικών ρευμάτων σκέψης. Έναν φορέα που θα εκφράζει διαφορετικές παραδόσεις αριστερών, σοσιαλιστών, κομμουνιστών, σοσιαλδημοκρατών, ελευθεριακών, καθώς και αυτές του οικολογικού και φεμινιστικού κινήματος. Η ύπαρξη αυτών των παραδόσεων αποτελεί πλούτο. Στόχος μας αυτά τα ρεύματα σκέψης να λειτουργούν συνθετικά και δημιουργικά.
Ο τρόπος λειτουργίας μας οφείλει να αποτελεί καθρέφτη της κοινωνίας που ονειρευόμαστε και όχι κακέκτυπο ενός χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος. Ο δρόμος για την κοινωνική αλλαγή δεν εξαντλείται σε αποφάσεις, διατάγματα και νόμους, αλλά ξεκινάει μέσα από την κοινωνία και εκεί επιστρέφει.
Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό που να αφουγκράζεται την κοινωνία και όσα διαδραματίζονται σε αυτήν. Ένα κόμμα στο οποίο η ένταξη έχει πραγματικό νόημα. Γιατί οι αποφάσεις του λαμβάνονται συλλογικά. Και συλλογικά μάχεται από κάθε θέση για την υπεράσπιση του κοινωνικού συνόλου.
Χρειαζόμαστε επομένως ένα μαζικό κόμμα με διαδικασίες που επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον.
Ένα κόμμα που εγκαταλείπει την ασφάλεια του πρωτόκολλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας, και γίνεται εργαστήρι πειραματισμού δομών, ιδεών, μεθόδων.
Ένα κόμμα ικανό να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τα νέα πεδία επικοινωνίας που έχει ανοίξει η πληροφορική, τη διασύνδεση εκατομμυρίων ανθρώπων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένα κόμμα που θα ανοίξει νέους ορίζοντες τόσο στην εσωκομματική δημοκρατία, όσο και στην διαδραστική ενημέρωση και κινητοποίηση των οργανώσεών του.
Οι Οργανώσεις Μελών κοινωνικά γειωμένες και ιδεολογικά μαχητικές συζητούν και αποφασίζουν δημοκρατικά για όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα, τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος.
Τα μέλη συμμετέχουν ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, τους τοπικούς φορείς, τους επιστημονικούς και πολιτισμικούς συλλόγους εξειδικεύοντας και μεταφέροντας στην κοινωνία τις ιδέες μας αλλά και γειώνοντας το ίδιο το κόμμα με την κοινωνία.
Κάνουμε όλες και όλοι, το κόμμα και το στοίχημα της συγκρότησης μιας σύγχρονης μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης δική μας υπόθεση! Για να εκφράσουμε την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Αυτή και μόνο αυτή είναι που μπορεί να γίνει ηγεμονική δύναμη και να αλλάξει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ισότητας και της αλληλεγγύης, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία.
Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε τις προθέσεις της. Πλήρης αντιστροφή της ασκούμενης πολιτικής. Προσφυγικό και άσυλο, βία και καταστολή, ξήλωμα εργατικών και δημοκρατικών κατακτήσεων, φορολογικές πολιτικές υπέρ των πολλών, ένας ακόμη προϋπολογισμός διάψευσης για τη λεγόμενη μεσαία τάξη, ένας προϋπολογισμός εν μέσω πανδημίας χωρίς εύρος και χωρίς συγκεκριμένα μέτρα για τον κορωνοϊό, με περίπου 600 εκατ. λιγότερα για δαπάνες στον τομέα της Υγείας, με μια ασαφή δέσμευση 3 δις, που αφήνει του Δήμους της χώρας ουσιαστικά χωρίς χρήματα για δαπάνες για τον κορωνοϊό, με το μεταφορικό ισοδύναμο υπό αναθεώρηση και με πολλά ερωτηματικά για τη συνέχισή του, ενώ ακόμη εκκρεμούν πληρωμές για περίπου το μισό 2020, κοκ.
Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της προόδου και της συντήρησης, της αναδιανομής του πλούτου προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα ή προς τους έχοντες, της παροχής δημόσιας δωρεάν υγείας και παιδείας ή της ιδιωτικοποίησης όλων, χαράσσεται με τα πλέον μελανά χρώματα, τόσο φανερά, τόσο βαθιά και τόσο έντονα, που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν την βλέπει.
Αυτό είναι και το κεντρικό πολιτικό στοίχημα για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τη δημιουργία ενός 2ου κύματος διεύρυνσης – ένταξης νέων μελών στο κόμμα: η μεγάλη, πλατιά, προοδευτική συμμαχία απέναντι στις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Δεξιάς, της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.