Skip to main content

Το 1995 ο Μανώλης Γλέζος γράφει και με αγωνία ανακοινώνει την «Έκκληση για την αναστήλωση της Αγίας Κυριακής», που έμεινε στην ιστορία ως η «έκκληση της Αγίας Κυριακής», θέτοντας το επιτακτικό θέμα της αποκατάστασης της βυζαντινής εκκλησίας του 9ου αιώνα στη Καλλονή Απεράθου, της εικονομαχικής περιόδου με τις μοναδικές ανεικονικές τοιχογραφίες, στην Ελληνική Πολιτεία και τη διεθνή κοινότητα. Ο Μανώλης ως συνήθως ενέπνευσε ένα κόσμο, ένα σύμπαν με αποτέλεσμα μετά από 31 χρόνια να τελειώσει η αποκατάσταση, το 2018 να πάρει το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο “ Europa Nostra” και σήμερα να λειτουργεί στη μνήμη της Αγίας.

Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας δείχνει την αδιάλειπτη συνέχεια της κατοίκησης της περιοχής τ’ Απεράθου, από τους ίδιους κατοίκους, που επιβεβαιώνεται από την επιγραφή «ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ», γραμμένη με το πρωτογενές υλικό των τοιχογραφιών, δηλαδή από το γεγονός ότι ο ναός διατήρησε την «ονομασία»  όλους τους 13 αιώνες της ύπαρξης του.

Με αφορμή την πανευρωπαϊκή βράβευση για την αποκατάσταση της Βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Κυριακής Απεράθου, πρέπει να συγχαρούμε και ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές του έργου: τη διεπιστημονική ομάδα, την τοπική κοινωνία, τους χορηγούς, τους συλλόγους υποστήριξης και πρώτιστα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επισημαίνεται ότι με την βράβευση του έργου στην Αγία Κυριακή αναγνωρίζεται και πανευρωπαϊκά το σύνολο του μεγάλου σύνθετου έργου που εκτελεί την τελευταία τριετία το Υπουργείο Πολιτισμού στις Κυκλάδες. Από το 2015 κερδίζεται καθημερινά το στοίχημα της διάσωσης του διάσπαρτου σε όλα τα νησιά πολιτιστικού μας αποθέματος, που επί χρόνια ήταν εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου και στην αδιαφορία των κυβερνήσεων.

Παρά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2018), με την πολιτική του Υπουργείου, πέρα από την συνεχή συντήρηση των μεγάλων μνημειακών συγκροτημάτων, παγκόσμιας ακτινοβολίας, εκτελούνται στις Κυκλάδες αρκετές δεκάδες έργα αποκατάστασης, στερέωσης, συντήρησης, ανάδειξης μνημείων, ανασκαφικές εργασίες, συνέργειες με ξένα πανεπιστήμια, μουσειακές εργασίες, εκθέσεις και προγράμματα εκπαίδευσης. Στον προϋπολογισμό μερικών έργων συμπεριλαμβάνονται χορηγίες ευαίσθητων ιδιωτών, χωρίς να ανατρέπεται η δημόσια εικόνα και χρήση του μνημείου από τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Πολλά όμως είναι αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν, όπως η αποκατάσταση νεότερων μνημείων, η κατασκευή σύγχρονων μουσείων, η στελέχωση με προσωπικό μουσείων και χώρων, δρόμοι πρόσβασης, η συνεχής φροντίδα των μνημείων, τα δίκτυα πολιτισμού, η διάσωση του άυλου πολιτισμού μας και πολλά άλλα.

Οι δυνατότητες που δίνουν οι νέες συνθήκες, η συνέχιση της υποστήριξης των Κυκλαδιτών στην πολιτική της Κυβέρνησης όπως εκφράζεται σήμερα (2018) από το Υπουργείου Πολιτισμού, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα του για την πολιτιστική αναγέννηση των Κυκλάδων. Η παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη εδώ, σηματοδοτεί την πολιτική βούληση υλοποίησης του προγράμματος.

Η ανάδειξη, αποκατάσταση, συντήρηση και νομική προστασία του μνημειακού πλούτου, του λαϊκού πολιτισμού, με αναγνωρισμένη την παγκόσμια αξία του και η αξιοποίησή του από τον τουρισμό δεν είναι το κύριο ζητούμενο. Η ανάδειξη του πολιτισμού θα επιτρέψει στον πολίτη των Κυκλάδων να επανενταχθεί στο ιστορικό του περιβάλλον, να επανασυμφιλιωθεί με αυτό, να ισχυροποιήσει την Κυκλαδίτικη ταυτότητα και να συνειδητοποιήσει την συνέχεια του ιστορικού χώρου που ζει.

Αφήστε το σχόλιο σας