Skip to main content

Εισήγηση ανακοίνωσης στις 3/6/2018 για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων

Η ενδοκυκλαδική επικοινωνία, η σύνδεση μεταξύ των νησιών σε τακτική καθημερινή βάση, με αξιόπιστα σύγχρονα πλοία που θα μεταφέρουν ανθρώπους και τοπικά προϊόντα  όλο το χρόνο, είναι η πρώτη και απόλυτη προϋπόθεση ανάπτυξης για τις Κυκλάδες.

Θα μπορούσε να είναι και το επίδικο του Συνεδρίου : «συνδέουμε τις Κυκλάδες  με γέφυρες ανάπτυξης »

Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα αντιμετωπίσει και θα αποδυναμώσει πολλές από τις δυσκολίες που δημιουργεί η νησιωτικότητα και θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για το νέο πρότυπο συγκυκλαδικής ανάπτυξης, το οποίο σκοπεύει  στην συνθετική αξιοποίηση των πόρων των νησιών.

Στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών θα ενισχύσει τη διακίνηση τοπικών προϊόντων μεταξύ των νησιών και την προώθησή τους σε ευρύτερο κοινό, θα μειώσει την εξάρτηση από εισαγόμενα, θα δώσει κίνητρα σε παραγωγούς και εμπόρους να κάνουν κινήσεις εξωστρέφειας, θα εξασφαλίσει πρόσβαση όλων των Κυκλαδιτών στα τρία νοσοκομεία του Νομού και διάχυση των υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη διακομιδών, θα μειώσει το δυσανάλογο κόστος σε χρόνο και χρήμα για την πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δημοσίου, Δικαστήρια, Επιμελητήρια, Εφορίες, Αστυνομικές αρχές.

Η καθημερινή ενδοκυκλαδική επικοινωνία θα δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό. Θα καλύψει την έλλειψη αεροδρομίων και θα καταστήσει αχρείαστη τη δημιουργία νέων (που συνεπάγονται μεγαλύτερα κόστη και περιβαλλοντική επιβάρυνση), θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, θα αποσυμφορήσει τα υπερκορεσμένα νησιά, θα δημιουργήσει νέα τουριστικά προϊόντα που θα συνδυάζουν περισσότερα του ενός κυκλαδονήσια.

Η αλλαγή θα είναι μεγάλη και στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παιδείας, του περιβάλλοντος, καθιστώντας εφικτή την επίλυση προβλημάτων, τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων, τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές, επισκέψεις και επιμορφωτικές δράσεις, την οργάνωση πρωταθλημάτων και αθλητικών συναντήσεων, τη δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησης αθλητικών εγκαταστάσεων από κατοίκους κοντινών νησιών, την ενίσχυση και προώθηση πανκυκλαδικών πολιτιστικών εκδηλώσεων (γαστρονομίας, μουσικής, χορού, θεάτρου, ιστορικών, λαογραφικών κλπ) αλλά και επαγγελματικών και κοινωνικών συνεργειών.

Η ενδοκυκλαδική ακτοπλοική σύνδεση πρέπει να σχεδιαστεί με στόχο να επικοινωνούν όλοι με όλους  και κυρίως με τη Σύρο (διοικητικό και εκπαιδευτικό κέντρο), τη Σαντορίνη (διεθνές αεροδρόμιο), τη Νάξο (πρωτογενής παραγωγή) και την Πάρο (το αεροδρόμιο της οποίας ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και μπορεί να αποκτήσει ακόμα και δικό του πλοίο!).

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα έχει τέλος και πολυεπίπεδο οικονομικό όφελος, τόσο από την οικονομία κλίμακας και την καλύτερη αξιοποίηση δομών και υποδομών που ήδη υπάρχουν, όσο και από την κυκλαδική υπεραξία που θα δημιουργήσει σε όλους τους τομείς και όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Αφήστε το σχόλιο σας