Skip to main content

Την Τετάρτη 23/03/2025 έγινε η 26η συνάντηση του κινήματος 13.30-15.30 στον Αη Γιώργη. Είχε προηγηθεί δημόσια πρόσκληση. Θέμα της συνάντησης ήταν η αυτοψία της παραλίας ειδικά για το θέμα της καθαριότητας και η συλλογή απορριμμάτων. Μαζεύτηκαν πέντε σάκοι με απορρίμματα των 35 λίτρων.

Συνοπτικά:

 Ρύπανση μέσα στη βλάστηση και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών κυρίως από παρέες όπως συσκευασίες τροφίμων και μπουκάλια και κουτάκια ποτών

  1. Ανοιχτοί και υπερπληρωμένοι κάδοι του Δήμου
  2. Δεν υπάρχουν καλάθια απορριμάτων, πινακίδες
  3. Μόλυνση με μικροπλαστικά, πολύ μικρά κομμάτια όσο και η άμμος
  4. Τσιμεντωμένη κοίτη χειμάρρου, διάβρωση λόγω οδοστρωμάτων πάνω στην άμμο.
  5. Συνεχόμενη και καταστροφική αμμοληψία!
  6. Πρόσβαση χωρίς προβλήματα, λίγα ξερά φύλλα Ποσειδωνίας

Τα ευρήματα αναλυτικά από Βορρά προς Νότο:

1) Παραλία Γκαουρικό / Εκκλησάκι

Μπροστά σε αυτήν την μικρή παραλία βρίσκονται κάδοι του Δήμου Νάξου, μονίμως ανοιχτοί. Σκουπίδια, ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα), ρούχα και κλαδέματα βρίσκονταν εκτός κάδου.

Στο παραλιάκι στις παρυφές του λόφου μέσα στην βλάστηση εντοπίστηκαν αποτσίγαρα και σκουπίδια από παρέες όπως συσκευασίες τροφίμων και μπουκάλια και κουτάκια ποτών, καπάκια και καλαμάκια, υγρά μαντηλάκια.

2) Βουναλάκι

Ρύπανση μέσα στη βλάστηση και ειδικά στο εγκαταλελειμμένο κτίριο όπου συνευρίσκονται παρέες: αποτσίγαρα και σκουπίδια όπως συσκευασίες τροφίμων και μπουκάλια και κουτάκια ποτών, καπάκια και καλαμάκια, υγρά μαντηλάκια.

3) Νησάκι ως Μανόλο

Κοντά στο βουναλάκι και στο δρόμο μέσα στη βλάστηση μεμονωμένα σκουπίδια όπως συσκευασίες τροφίμων και μπουκάλια και κουτάκια ποτών, καπάκια και καλαμάκια, υγρά μαντηλάκια. Λίγες σακούλες στη θάλασσα. Έντονη διάβρωση λόγω οδοστρώματος πάνω στην άμμο.

4) Πλάζα ως Ιππόκαμπος

Εντοπίσιμη παρουσία μικροπλαστικών, κυρίως από παιχνίδια και σύνεργα κολύμβησης για παιδιά. Κομμάτια από σπασμένα παιχνίδια. Τα κομμάτια είναι τόσο μικρά όσο και η άμμος. Φράχτες και εξέδρες ιδιωτών. Κάποια καπάκια και καλαμάκια, υγρά μαντηλάκια. Πίσω από τους φράχτες σκουπίδια από παρέες όπως συσκευασίες τροφίμων και μπουκάλια και κουτάκια ποτών. Το τσιμέντωμα των φυσικών ροών ομβρίων υδάτων δημιουργεί μεγαλύτερη ορμή νερών που παρασύρουν όχι ευκαταφρόνητες ποσότητες άμμου στη θάλασσα χωρίς να φέρνουν καινούριο υλικό από την ενδοχώρα με αποτέλεσμα ραγδαία διάβρωση.

5) Ποταμός ως Φλοίσβος

Μεμονωμένα σκουπίδια όπως συσκευασίες τροφίμων και μπουκάλια και κουτάκια ποτών, καπάκια και καλαμάκια, υγρά μαντηλάκια κυρίως πίσω από το πεζούλι μέσα στη βλάστηση. Το τσιμέντωμα και φράξιμο της κοίτης του χειμάρρου δημιουργεί λιμνάζοντα νερά και μεγαλύτερη ορμή νερών που παρασύρουν μεγάλες ποσότητες άμμου στη θάλασσα χωρίς να φέρνουν καινούριο υλικό από την ενδοχώρα με αποτέλεσμα ραγδαία διάβρωση.

 6) Φλοίσβος ως αρχή ΚΑΖ

Κομμένο αρμυρίκι.Τσιμέντο μέσα στην αμμουδιά. Εξέδρα πάνω στην αμμουδιά.

Σκουπίδια από παρέες όπως συσκευασίες τροφίμων και μπουκάλια και κουτάκια ποτών, καπάκια και καλαμάκια, ποτηράκια, υγρά μαντηλάκια, σχοινιά, ένα φυσίγγιο, φερτά υπόλοιπα ψαρεμάτων κυρίως μέσα στις αμμοθίνες.

Μέσα στους αμμόλοφους η κατάσταση παρουσιάζεται επικίνδυνη με εμφανή σημεία που ανάβουν συνεχώς φωτιές οι παρέες.

Τεράστια ποσότητα άμμου έχει αφαιρεθεί από τους αμμόλοφους αφήνοντας σειρά ριζωμάτων αρμυρικιών εκτεθειμένα. Επίσης τοιχώματα με μπετόν έχουν εμφανιστεί μέσα στις αμμοθίνες.

Η εκβολή του χειμάρρου συγκεντρώνει αντί υλικό, σκουπίδια από την ενδοχώρα.

Συστάσεις και αιτήματα των πολιτών:

 Είναι επιτακτική ανάγκη οι κάδοι να κλείνονται από τους εργάτες του Δήμου, ειδάλλως ο άνεμος σκορπίζει τα σκουπίδια στη θάλασσα και προκαλείται και δυσοσμία.

  1. Καθαρισμός είναι δυνατός μόνο χειρωνακτικά γιατί τα σκουπίδια βρίσκονται μέσα στη βλάστηση και στα φύλλα της Ποσειδωνίας.

Yπενθυμίζουμε αυστηρά ότι ο N. 3937/2011 Άρθρο 13, Παρ. 4.1, “Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις” προβλέπει πως: Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.

  1. Επίσης στο άρθρο 8 του Ν. 5092/2024 ορίζεται ότι για την καθημερινή διατήρηση της καθαριότητας του παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας είναι υποχρεωμένος ο παραχωρησιούχος, δηλαδή οι επιχειρηματίες σε αυτές τις παραλίες. Άρα γιατί επιβαρύνεται ο Δήμος, δηλαδή οι κάτοικοι αυτό το πενταψήφιο έξοδο και αυτή τη χρονιά;
  2. Eπισημαίνουμε ότι:

Για την απομάκρυνση των ξερών φύλλων ποσειδωνίας το ΕΛΚΕΘΕ σε ερώτημα του Συνηγόρου του Πολίτη το 2018, με αφορμή την καταγγελία πολιτών της Νάξου, έχει αποφανθεί ότι η πράξη αυτή είναι σαφώς παράνομη και επιπλέον αποδεδειγμένα επιζήμια για την ισορροπία και την υγεία των παράκτιων οικοσυστημάτων.

 Μόνο στην περίπτωση, που τα ξερά φύλλα δυσκολεύουν την πρόσβαση των λουόμενων στη θάλασσα ενδείκνυται η ήπια, χειρωνακτική και αυστηρώς τοπική παρέμβαση-αφαίρεση για την δημιουργία διόδου, ενώ το αφαιρούμενο υλικό πρέπει να μετατοπίζεται σε ανώτερους ορίζοντες της παραλίας και να παραμένει εκεί ως βιοτικό στοιχείο του αιγιαλού. Αυτό ΔΕΝ ισχύει στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. 

 Και ζητούμε ξανά:

  1. Τοποθέτηση κατά μήκος των ακτών σε επίκαιρα και εμφανή σημεία ευανάγνωστων πινακίδων που αποτρέπουν τη ρίψη απορριμμάτων στις παραλίες, όπως και την ανακοίνωση προστίμων, όπως προβλέπει ο Νόμος
  2. Τοποθέτηση δοχείων απορριμμάτων σε ικανό αριθμό και χωρητικότητα κατά μήκος των παραλιακών ακτών.
  3.  Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους και τα δοχεία κατά μήκος των ακτών πριν υπερπληρωθούν, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα απορρίμματα παρασύρονται με την επίδραση των ανέμων στη θάλασσα
  4. Τακτικός έλεγχος και συντήρηση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντουζ κτλ) στις πολυσύχναστες πλαζ.
  5. Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών πολιτών για τη συγκρότηση ομάδων καθαρισμού ακτών και θαλάσσιων χώρων από απορρίμματα.
  6. Συνεχής έλεγχος και κυρώσεις για παράνομη διάθεση λυμάτων ή αποβλήτων ιδιωτών σε θάλασσα και ακτές, όπως και τον μη καθαρισμό από την πλευρά των παραχωρησιούχων.
  7. Κατεπείγουσα διερεύνηση της συνεχόμενης λαθραμμοληψίας μετά το Φλοίσβο! Την καταγγέλλουμε και απαιτούμε άμεσα μέτρα για την προστασία του μοναδικού τοπίου, οικοσυστήματος και της ακτογραμμής.

Κλείνοντας επαναλαμβάνουμε τα πάγια και κατεπείγοντα αιτήματά μας:

 12.Να ανακληθούν όλες οι παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας και αφαιρεθούν και ξηλωθούν όλες οι κατασκευές πάνω στις παραλίες και τους αιγιαλούς των νησιών του Δήμου.

Όπως επισημαίνει ο νομοθέτης στο άρθρο 5 του Ν. 3937/11:  Στην κρίσιμη παράκτια ζώνη της χώρας, όπως αυτή οριοθετείται με τα προεδρικά διατάγματα της παραγράφου 8 του άρθρου 20 επιτρέπονται μόνο ήπιες και χαμηλής έντασης χρήσεις, οι οποίες δεν θίγουν το φυσικό ανάγλυφο και δεν προκαλούν οικολογική επιβάρυνση.

Ο Νόμος καταστρατηγείται βίαια όπως έχουμε αναλύσει εκτενώς και στις καταγγελίες – του 2023 και 2024 που έχουν συνυπογράψει χιλιάδες πολίτες – αναφορές προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου.

Με άλλα λόγια: Η υποβάθμιση των αμμωδών παραλιών και του αιγιαλού, η διάβρωση και η τελική εξαφάνισή τους είναι σε πλήρη εξέλιξη και πρέπει να σταματήσει τώρα. 

Προς ενημέρωση των δημοτών και για παραδειγματισμό των παραβατών αιτούμαστε την

  1. Δημοσιοποίηση όλων των σχετικών με τα παραπάνω και ειδικά σε σχέση με τις παραχωρήσεις απλής χρήσης παραλίας και αιγιαλού ενεργειών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπως ανακλήσεων αδειών, απομάκρυνσης επίπλων, ξηλώματος ή κατεδάφισης κατασκευών, διοικητικών αποβολών κ.α. των τελευταίων πέντε ετών.

Τέλος,

Ο Ν. 1650/1986 Άρθρο 18, προβλέπει ως κύριο μέτρο πρόληψης παραβατικότητας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, για την προστασία των παραλιών και της απειλούμενης ακτογραμμής των νησιών, την Ενημέρωση της κοινωνίας.

  1. Ζητούμε να δοθεί άμεση προτεραιότητα, σε συνεργασία με την κοινωνία πολιτών και τους σχετικούς επιστημονικούς και εθελοντικούς φορείς της Νάξου, στη δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και περιβαλλοντικής παιδείας και βοτανικού κήπου για την προστασία των αυτοφυών και αυτόχθονων ειδών και τη διάχυση της γνώσης περί της προστασίας του εξαιρετικά εύθραυστου νησιωτικού περιβάλλοντος.

Όπως προβλέπει και στη συνέχεια το παραπάνω άρθρο. Συγκεκριμένα:

  1. Η ανάπτυξη περιβαλλοντικής παιδείας και ενημέρωσης είναι υποχρέωση του κράτους.

και

  1. Διατηρούνται κέντρα ενημέρωσης ή πληροφόρησης για προστατευόμενες περιοχές, τα οποία κρίνονται λειτουργικά, και επικαιροποιούνται οι πληροφορίες σχετικά με τη βιοποικιλότητα που αυτά διαθέτουν. Διατηρούνται βοτανικοί κήποι οι οποίοι ανήκουν στη διαδικασία των αρμόδιων Υπουργείων και επικαιροποιούνται οι πληροφορίες σχετικά με τα αυτόχθονα είδη που διατηρούν και προστατεύουν εκτός τόπου.

Απαιτούμε την άμεση προστασία του περιβάλλοντος για να μπορούν να ζήσουν εδώ τα παιδιά μας! Είναι επιτακτική ανάγκη, δε χωράει άλλη αναβολή, ούτε πια λάθη.

Συνημμένα:

Φωτογραφίες:

Αφήστε το σχόλιο σας